Prezimena koja počinju slovom “R”

Croatian Surnames that Begin with the Letter RNa ovom se mjestu nalazi popis hrvatskih prezimena koja počinju slovom R. Na dnu stranice upišite komentar i zatražite dodavanje prezimena za koje smatrate da bi trebalo biti na popisu, a nije.

Klikom na ostala slova abecede, pojavljuje se popis prezimena s drugim početnim slovom. Hvala vam što koristite Imenik hrvatskih prezimena. Ovaj se imenik osvježava na dnevnoj osnovi, pa vam predlažemo da nas uskoro ponovno posjetite!

14 Responses

 1. RADLJEVIĆ
  RADLJEVIĆ / 2-19-2014 / ·

  RADLJEVIĆ – potječe iz Sovskog Dola, tj. sela Ruševo u regiji Slavonija!

 2. tomislav kovac
  tomislav kovac / 4-3-2014 / ·

  jel postoji prezime rizvić
  nevidim ga ovdje na popisu

 3. zvonko rumenjak
  zvonko rumenjak / 8-27-2014 / ·

  Rumenjak staro prezime koje se nalazi samo u Hrvatskoj

 4. Ankica Rubenčić
  Ankica Rubenčić / 6-2-2016 / ·

  Mislim da na popisu hrvatskih prezimena nije upisano prezime RUBENČIĆ , a ono postoji.

 5. Jerko Roković
  Jerko Roković / 2-3-2017 / ·

  Roković

 6. branka
  branka / 2-3-2017 / ·

  Raspon nema ga na popisu

 7. Ivan
  Ivan / 7-6-2017 / ·

  Prezimena Radilj , Radalj , Radelj , Radulj su stara Hrvatska prezimena bez ic na kraju svojih prezimena dok npr.Radiljevic , Radeljevic , Radic..i druga sa ic su mladja.

 8. Runje
  Runje / 10-1-2017 / ·

  Runje Runjić

 9. Zvonko
  Zvonko / 12-30-2017 / ·

  Runje Runjić Runjac Runjanin

 10. Zeljko Radilj
  Zeljko Radilj / 11-29-2018 / ·

  sve neka mlada prezimena sa ić..a gdje je prezime Radilj..

 11. Zeljko Radilj
  Zeljko Radilj / 12-4-2018 / ·

  Prezime Radilj
  ________________________________________
  Dragi citatelji ,na pocetku citanja o objasnjenju podrijetla prezimena Radilj zelio bi vas podsjetiti na jednu povjesnu cinjenicu i proces nastanka prezimena.Na pocetku covjek je imao samo ime koje je dobio po svom mjestu boravka i vrsti posla kojim se bavio.Kako je covjek drustveno bice on se udruzivao i poduzimao odredjene zajednicke interesne radnje a u konacnici proizvodio proizvode i na taj nacin bio obvezan visak svojih proizvoda davati religijskim zajednicama kojim je pripadao a asnije s razvojem i rastom proizvodnje pripao je drustvenom davanju poznatom po imenu porez . No, vratimo se nakratko u povijest i vrijeme tada Crvene Hrvatske ,Dubrovnika i Hercegovine kojim je vladalo Osmansko carstvo .Osmansko carstvo (na osmanskom turskom: Devlet-i Aliye-i Osmaniye, što znači “Osmanska Uzvišena Država”; na modernom turskom: Osmanlı Devleti, “Osmanska država,” ili Osmanlı Imparatorluğu, “Osmansko carstvo”, drugi nazivi Otomansko i Tursko Carstvo) je bilo tursko carstvo koje je 1299. godine osnovao Osman I. Na Bliskom Istoku, koje je na vrhuncu moći kontroliralo teritorije u današnjoj Turskoj, jugozapadnoj Aziji, sjevernoj Africi i jugoistočnoj Europi između 14. i 20. stoljeća. U 16. i 17. stoljeću, Osmansko Carstvo bila je jedna od najjačih država na svijetu a njegova uprava vec tada imala svoj posebni sustav oporezivanja svojih podanika poznat kao Harač . Harač je bio osobni porez, glavarina u Osmanskom carstvu. Naplaćivao se je od svake nemuslimanske glave, kao vrsta otkupa od ropstva. Davao je pravo na osobnu i imovinsku sigurnost. Harač je bio dokaz vjernosti sultanu pa kad bi neka pokrajina uskratila harač često bi počinjale bune. Harač se je dijelio po visini na tri klase: sala(visoki), evsat (srednji), i edna (niski). U početku je harač bio zemljarina ali se ubrzo stopio s glavarinom (džizija) a s kojim su opremali i gradili svoju vojsku, administraciju i cjelokupno carstvo.U tim okolnostima tu radnju su primjenili i u spomenutim podrucjima i sire.pa tako dolazimo i do dva izvorna zapisa o prvim spomenima danasnja prezimena radilj a tada imena Radilja .Prvi puta napisan u njihovim pribiljezbama tko sve i koliko mora platiti poreza tj. haraca a objavljen i predstavljen u :
  Defter za Hercegovinu 1477. g. – kraci izvodi i napomene
  Orijentalni Institut u Sarajevu
  POIMENICNI POPIS SANDZAKA VILAJETA HERCEGOVINA
  Radilja i vjerovatno drugi iz mjesta najvjerovatnije nisu mogli ili htjeli platiti sto je od njih tad Osmanlijska vlast potrazivala pa su se dali u zbijeg i potragu za novim mjestima zivljenja.Nije poznato dali je pri toj odluci bilo i sukoba sa vlastima ili su se mirno razisli.U avakom slucaju jedni sa imenom Radilja krenuli su na poluotok Peljesac i postali Radulj, neki su isli u Grad i postali Radelj..Radeljic,Radeljevic ..jedni su se odlucili ici u krajinu Imotski i upisali se kao Radalj,Radaljac,Radiljevic i konacno neki u Bosnu sve do Bosanske Posavine i dobili prezime Radilj Ime Radilja na putu kroz Bosnu ostavio je vise tragova svoga zivota u njoj .pa tako danas imamo Radalj Planine,.Radilje Planine(1287 m n.v.),Radilj izletiste
  .Drugi izvor imena Radilja nalazimo u djelu
  BOŠNJACI ISTOČNO OD DRINE U XV i XVI STOLJECU Osmanski katastarski popisi.
  To su dokumenti prve, znači najvažnije, kategorije kako se to kategorizira u strucnim krugovima
  То је devet osmanskih katastarskih Popisnih knjiga
  . Prva је iz 1476. god. а posljednja је iz 1572. god. U svakom tom popisu detaljno је popisano svako naselje, svako domaćinstvo sa imenima svih punoljetnih muških stanovnika, sve ono što se tada proizvodilo u tim mjestima, uz masu drugih izuzetno vrijednih podataka. Osmansko Carstvo bilo је ро mnogim stvarima, posebno u oblastima administrativne uredenosti, skladno uređen sistem. Uz to ono је imalo izuzetno razvijen sistem u sferi feudalnih odnosa. Dio tog sistema bili su i katastarski popisi stanovništva i naselja svih dijelova carstva . Ovi popisi su sadržavali evidenciju svih naselja na popisivanom području, zatim evidenciju svih punoljetnih muških stanovnika sa imenom njihovog оса, zatim potpun popis svega onoga što se u to vrijeme proizvodilo u tom naselju, kolike su poreske obaveze svakog naselja, kao i niz drugih, izuzetno važnih podataka. Istoj kategoriji dokumenata pripadaju i:Osmanski katastarski popis hercegovačkog sandžaka iz 1477. god. Ili hercegovački defter kako se on skraćeno naziva ustručnim krugovima.. Zbirni katastarski popis iz 1455.godine,Vazno je znati da popisu uz ime i ime oca bila je napisana i njegova vjerska i nacionalna pripadnost,pa tako imamo nekoliko primjera.
  Odrednicom npr.Marko krstjanin označen je pripadnik krscana vjere koji je naseljavao prostrane dijelove Balkana. Marko se kao krstjanin odvajao od svih drugih svojim jezikom, svojim običajima… Njegova nacionalna, etinčka pripadnost mu je bila najbolje identifikacijsko sredstvo. Nije mu bilo potrebno ni prezime, ni ime oca, ni tjelesna osobina niti bilo šta drugo. U selu je moglo biti više Marka ali on je tu jedini Marko krstjanin pa ga njegova nacionaln etnička pripadnost odmah identificira.. Potpuno isti princip vidi se i kod označavanja drugih osoba odrednicom npr. Vlah ili Bošnjanin pripadnik Dobrih Bošnjana naroda koji je naseljavao prostore između Une na zapadu i Drine na istoku. Bošnjani su imali svoje jezičke, kulturološke, vjerske. odlike koje su ih odvajale i razlikovale od ostalog, okolnog stanovništva. Ta njihova nacionalna narodnosna, etnička pripadnost bila je najjednostavniji i najefikasniji način za njihovu idetifikaciju, bez prezimena, bez tjelesne osobine,bez bilo čega drugog. Kod najvećeg dijela stanovnika u ovim popisima koristile su se odrednice tipa: Hajdar sin Ilijasa, Kasim sin Jusufa, Đure sin Radoja, Radman sin Vukše, Đurađ njegov brat, Vukač kovac,Radivoj hromTako dolazimo i do imena Radilja.
  Vidi se to, na primjer, kod stanovnika sela Blizna kod Rudog za koje se u hercegovačkom defteru iz 1477. god. navodi da su oni krstjani .
  . Bolašin krstjanin;
  Radosav krstjan;
  Raško krstjanin
  Radilja krstjanin;
  Milorad krstjanin
  Vukmir krstjanin
  Tvrdan krstjanin;
  Radohna krstjanin;
  Radut krstjanin
  Dobri Bošnjani su sebe, u vjerskom smislu, uvijek označavali odrednicom krstjanin. Sa ovim Bošnjani su isticali da su oni slijedbenici izvornog, nepromijenjenog kršćanstva, odnosno vjere bosanske. Pravoslavlje i katoličanstvo oni su smatrali iskrivljenim, izmjenjenim kršćanstvom. Također je poznato da su pripadnici vjere bosanske, Dobri Bošnjani, dolaskom Osmanskog carstva u ove krajeve Balkana, prihvatili Islam kao sebi blisko učenje i blisku duhovnost..: Orijentalni institut, Sarajevo, 1964
  Nije poznato i dovoljno istrazeno da li prezime Radilj i druga slicna bez slova ic na kraju prezimena su starija prezimena od onih sa slovima ic na kraju prezimena npr Radic .Iz svega toga je vidljivo kako je iz prvobitna imena Radilja nastalo danasnje prezimene Radilj a kojem je osnova rijec Rad a s tim primjerom je i lakse razumjeti nastanak svakoga prezimena od toga vremena,vremena kad su imena prelazila u prezimena kojim su naknadno nadodavana nova imena kakva znamo danas..Vazno je jos napomenuti velika smrtnost i radjanja zenskih osoba u obitelji Radilj krajem devetnaestoga stoljeca smanjila su brojnost obitelji Radilj pa su neke mlade zene Radilj morale i nakon udaje uz prezime muza zadrzati svoje djevojacko prezime Radilj , pa su se tako prvi puta pojavila dupla prezimena Radilj-Grgic,Radilj-Bijelic.Radilj-Juric.No unatoc tome pocetkom dvadesetoga stoljeca jedan dio obitelji Radilj otisao je iz Bosanske Posavine i nastanio u Slavoniji i Dalmaciji a drugi dio u druge drzave Europe i Sad.. Hvala na paznji.

  Oznake: Zeljko Radilj

 12. Klara Rajnović
  Klara Rajnović / 2-18-2019 / ·

  Rajnović

 13. Zeljko Radilj
  Zeljko Radilj / 8-21-2020 / ·

  Herkunft des Nachnamens RADILJ

  Liebe Leserinnen und Leser,

  Vorweg sei erwähnt, dass im Laufe der Jahrhunderte Nachnamen üblicherweise nach dem Wohnort, dem Beruf oder der Herkunft vergeben wurden. Als treffendes Beispiel sind im deutschen die Namen wie z.B. Schneider oder Müller, während im kroatischen der Namen Kovač (Schmied) ein gutes Beispiel darstellt.

  Die ersten Aufzeichnungen über den Namen Radilj beginnen im Zeitalter des Osmanischen Reichs. Ab dem 14. Jahrhundert bis zum Jahre 1922 herrschte das Osmanische Reich, welches im Jahr 1299 vom türkischem Sultan Osman I ausgerufen wurde. Das Territorium umfasste damals den Bereich der heutigen Türkei, Südosteuropa, Teile Südwestasiens und Nordafrikas. Im Laufe der Jahrhunderte gab es diverse Konflikte und Kriege, weshalb das Osmanische Reich bruchstückweise zerbrach und sich verkleinerte. Trotz dessen war dieses Reich zur damaligen Zeit eins der mächtigsten der Welt.

  Das Osmanische Reich hatte wie jeder Staat ein eigenes Steuersystem. Der s.g. Harač war nur ein Teil des umfangreichen Steuersystems. Der Harač war wie die heutige Grundsteuer anzusehen. Wenn man viel Land besaß, wurde dementsprechend mehr erhoben. Das Geld wurde anfangs von jeder nicht muslimischen Person erhoben, als eine Art Schutzgeld und als Beweis der Loyalität gegenüber dem Sultan. Bei Verweigerungen der Zahlung wurden den Menschen schlimmes angetan oder sie wurden gar vertrieben. Das Ziel des Reichs war im Laufe der Jahrhunderte, die nicht muslimische Bevölkerung zu islamisieren.

  Die ersten Aufzeichnungen über den Namen Radilj gibt es im 15. Jahrhundert, genauer gesagt im Jahre 1477 n.Chr. Das orientalische Institut in Sarajevo bewahrt noch immer alte Steuerbücher aus dem osmanischen Reich. In einem der Bücher „Defter za Hercegovinu 1477g.“ wird der Name Radilj zum aller ersten Mal erwähnt. Dort wird der o.g. Harač ausgeschrieben, welchen der Sohn von Radilja (sin Radilja) nicht bezahlen wollte oder konnte. Aufgrund dieser Tatsache wird angenommen, dass solche Leute bzw. ganze Familien gezwungen waren den Namen zu ändern oder sich anderswo niederzulassen. Spätere Aufzeichnungen beweisen, dass der Name Radilj auf der Halbinsel Pelješac (Kroatien) in veränderter Form auftaucht (Radulj). Ein weiterer Teil wird im Bereich Hercegovina/Imotski erwähnt (Radalj). Während der letzte Teil im Bereich Posavina ansässig wird und den Ursprungsnamen (Radilj) behält. Auch heute gibt es Orte in Kroatien/Bosnien die nach dem Namen benannt wurden. Eine kleine Insel Namens Radelj in der Nähe der Insel Murter, ein Dorf Radalj in der Nähe von Dubrovnik, der Berg Radilje (1287 m) sowie der Erholungsort und Berg Radilj in der Nähe von Derventa.

  Am Anfang des 19.Jahrhunderts und während der beiden Weltkriege war die Sterberate der Personen mit dem Namen Radilj sehr hoch. Des Weiteren wurden zu dem Zeitpunkt ausschließlich Mädchen geboren, weshalb der Name auch nicht weitergetragen wurde. Vereinzelt wurden Doppelnamen wie z.B. Radilj-Grgić, Radilj-Bijelić, Radilj-Jurić weitergetragen. Im 21.Jahrhundert ist die Anzahl der Personen mit dem Namen Radilj etwa im mittleren zweistelligen Bereich.

  Der Name Radilj ist heutzutage überwiegend im Bereich Slawonien/Kroatien und Kaštela-Split vorzufinden. Ein Teil siedelte nach Deutschland und im ersten Weltkrieg in die USA über.

  Vielen Dank für die Aufmerksamkeit.

 14. Shepe
  Shepe / 3-16-2021 / ·

  Randić

Leave a Reply