ĆURKOVIĆ

Ova internetska stranica sadrži informacije o hrvatskom prezimenu ĆURKOVIĆ. Ako znate bilo što o podrijetlu toga prezimena ili o povijesti obitelji ĆURKOVIĆ, možete ostaviti poruku u odsjeku za komentare pri dnu ove stranice. Hvala!

Broj pojavljivanja u populaciji Hrvatske: 1.440 (337. po čestoći)

Vjeruje se da je prezime Ćurković nastalo od riječi ‘ćurak’, koja označava krzneni kaput.

Najranije spominjanje toga imena zabilježeno je 1660. godine. To je obiteljsko ime spomenuto među novim obiteljima iz područja Petrovog Polja i Zagore koja su se naselila u oslobođenome gradu Klisu.

U Perušiću kraj Benkovca, prezime Ćurković prvi put se spominje 1691. godine kao doseljenička obitelj iz Zemunika.

Obitelji s prezimenom Ćurković s područja Zadra potomci su onih albanskih obitelji s područja Crne Gore koje su pobjegle pred turskim progonom 1726. godine. Izvorno im je ime Margieci.

Nakon Sinjskoga rata 1714-18, članovi obitelji Ćurković počeli su se naseljavati diljem Bosne i Hercegovine. U Vinici (današnje područje Tomislavgrada) spomenuti su prvi puta 1741. godine. Od tamo i iz ostalih dijelova Dalmacije, proširili su se u unutrašnjost.

Premda je većina obitelji s prezimenom Ćurković tradicionalno katoličke vjere, postoje i neke obitelj pravoslavne vjere u Bosanskom Grahovu, Glamoču i Banja Luci.